ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ;


Εάν θες να επιτύχεις κάποιον μεγάλο στόχο και βασίζεσαι αποκλειστικά στη θέληση σου για να το κατορθώσεις αυτό, τότε (όπως ίσως ήδη έχεις διαπιστώσει) τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα.

Σίγουρα το να έχεις κίνητρα και όρεξη βοηθάει, ειδικά όταν πρωτοξεκινάς, και κάνεις τα πρώτα βήματα δράσης, αλλά η παρακίνηση που νιώθεις δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Και δυστυχώς κάθε μεγάλος στόχος, χρειάζεται πολύ χρόνο για να επιτευχθεί. Άρα αν βασίζεσαι μόνο στην θέληση που έχεις, γρήγορα θα νιώσεις εξαντλημένος και άδειος πολύ προτού φτάσεις στον στόχο σου.

Αντίθετα, αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό από την θέληση, είναι να φτιάξεις έτσι το περιβάλλον σου και τις συνήθειές σου που θα σε σπρώχνουν προς την επιτυχία. Να φτιάξεις δηλαδή ένα σύστημα που θα σε προστατεύσει και από τις στιγμές απαισιοδοξίας και απογοήτευσης που, αναπόφευκτο είναι, θα περάσεις.

Εντάξει, είναι φυσιολογικό να θεωρούμε ότι όλες μας οι επιτυχίες είναι προϊόν των κινήτρων, του ταλέντου, της προσπάθειάς και των ικανοτήτων μας και μόνον. Και μην με παρεξηγείς, φυσικά και όλα αυτά μετράνε. Το θέμα όμως είναι ότι, ειδικά σε μεγάλες περιόδους χρόνου, η θέληση και η δυνατότητά σου να παρακινείσαι πέφτουν θύματα αποσπάσεων, αναβλητικότητας, ασυνείδητων φόβων, κακών συνηθειών και ενασχόλησης με ασήμαντα πράγματα.

Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν θες να φτάσεις στο μέγιστο του δυναμικού σου, να δημιουργήσεις ένα σύστημα που θα σε προστατεύει από όλα τα παραπάνω. Ιδού τρεις τακτικές λοιπόν για να ενισχύεις τη θέληση σου ώστε να είναι εύκολο να διατηρείς την παρακίνηση σου για τον στόχο σου.

#1 Αυτοματοποίησε τις καλές αποφάσεις
Σχεδίασε ένα περιβάλλον που θα αυτοματοποιήσει τις καλές αποφάσεις για σένα.

Για παράδειγμα, κάνεις δίαιτα; Αγόρασε μικρότερα πιάτα και θα χάσεις βάρος απλά επειδή θα τρως μικρότερες μερίδες. Το συγκεκριμένο το απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell όπου διαπιστώθηκε ότι αλλάζοντας απλά το πιάτο σου από μεγάλο σε μεσαίο οι άνθρωποι τρώνε 22% λιγότερο. Τόσο απλό.

Θες να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου; Σχεδίασε την ημέρα σου από το προηγούμενο βράδυ, ακολούθησε το πρόγραμμα που έφτιαξες και ξεκίνα με τις πιο σημαντικές εργασίες πρώτες πρώτες, προτού λοιπές αποσπάσεις της ημέρας σε αναγκάσουν να ρίξεις ρυθμούς. (Και αν βλέπεις ότι χάνεις πολύ χρόνο στα social media, υπάρχει ειδικό software που μπορεί να σε βοηθήσει).

Αποφάσισες να αθλείσαι παραπάνω; Είναι πολύ πιο πιθανό να πας στο γυμναστήριο αν είναι στο μέσο των καθημερινών σου μετακινήσεων. Έτσι μπορείς να πας μετά τη δουλειά, επιστρέφοντας σπίτι σου. Αν δηλαδή το εισάγεις με τρόπο ομαλό στην καθημερινότητά σου, τότε θα είναι πολύ πιο πιθανό να το τηρήσεις. Σε αντίθεση με το αν πρέπει να κάνεις ολόκληρη φασαρία και να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για να γυμναστείς.

#2 Απομάκρυνε τις αρνητικές επιρροές
Ξεφορτώσου όλα τα πράγματα που σε αποσπούν από τους στόχους σου. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, πολύ απλά κράτα τα διάφορα junk food έξω από το σπίτι σου. Αν ανοίγεις το ντουλάπι και είναι γεμάτο γλυκά, είναι πολύ πιο πιθανό να χαλάσεις τη δίαιτά σου.

Αν θες να δουλέψεις απερίσπαστος, βρες ένα χώρο εργασίας όπου να μπορείς να εργαστείς απομονωμένα και χωρίς περιττές διακοπές.

#3 Κατανόησε τον εαυτό σου και τον τρόπο που παίρνεις αποφάσεις.
Όλα, όπως κι αυτά που έγραψα παραπάνω, είναι απολύτως υποκειμενικά. Εσύ γνωρίζεις τι λειτουργεί καλύτερα στον εαυτό σου. Και όλα ξεκινούν με το να γνωρίζεις με λεπτομέρεια εσένα τον ίδιο.

Για παράδειγμα, δουλεύεις καλύτερα το πρωί μετά από έναν καλό ύπνο και ένα ποτήρι καφέ ή είσαι σε καλύτερη κατάσταση αν δουλεύεις αργά τη νύχτα; Όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και χρειάζεται ίσως και λίγη εξερεύνηση για να διαπιστώσεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Το σημαντικό είναι να δημιουργήσεις μία νέα συνήθεια,  που θα βοηθάει να επιτευχθεί ο στόχος που έχεις βάλει, ανεξαρτήτως του πόση θέληση και παρακίνηση νιώθεις εκείνη τη στιγμή.

Αν θες να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω, ώστε να ξεκινήσεις από τώρα να τα δουλεύεις, τότε έχε υπόψη ότι:
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξέρεις τον εαυτό σου, ώστε να εντοπίσεις περιοχές που η θέλησή σου μπορεί να σε εγκαταλείψει, και να δημιουργήσεις για αυτές ένα σύστημα που θα σε βοηθάει να προχωράς μπροστά ανεξαρτήτως όρεξης και ενέργειας.

VIA HUMAN ADVANCED