ΟΤΑΝ ΒΑΡΕΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ


«Όταν μπουχτίσεις από την ασθένειά σου, μόνο τότε αυτή θα εκλείψει».
Αυτό, με άλλα λόγια, μας λέει ο σοφός στην 71η στροφή του Τάο Τε Κίνγκ. Ασθένεια μπορεί να είναι ένα απλό κρυολόγημα, ένας πυρετός, ένας πόνος ή μια σοβαρότερη αδυναμία του σώματος. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία, αποτελούν τρόπους σωματικής εκδήλωσης αρνητικών προτύπων σκέψεων και συναισθημάτων που δε συνάδουν με την αντίληψη του Τάο.

Σκέψεις που συνδέονται με φόβο, θυμό, ζήλεια, ανησυχία και άγχος αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του νευρικού και ενδοκρινολογικού συστήματος και προκαλούν σωματικές και ψυχικές παθήσεις κάθε είδους.


Η ασθένεια είναι ένας τρόπος του σώματος να μας πει ότι η ενέργειά μας δε ρέει αρμονικά και κάτι στη ζωή μας δε λειτουργεί σωστά. Εάν δε δώσουμε προσοχή στις αρχικές ενδείξεις, οι προειδοποιήσεις θα αυξάνονται σταδιακά, έως ότου αναγκαστούμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη.  Από τη στιγμή που είμαστε ενήμεροι γι’ αυτό το είδος επικοινωνίας με το σώμα μας, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αρρώστια με έναν θετικό τρόπο και να ενεργούμε, κάνοντας εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ίαση και την καλή υγεία. Η συνείδησή μας, η οποία διαμορφώνει την πραγματικότητά μας σύμφωνα με την κβαντομηχανική, μας δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιήσουμε την ενέργειά μας και να εναρμονιστούμε με το Τάο.


Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει πως, αν κάποιος έχει έναν ευτυχισμένο νου, θα αποκτήσει και ένα ευτυχισμένο σώμα. Ένας ευτυχισμένος νους δε μπορεί παρά να αρρωσταίνει και μόνο με τη σκέψη της αρρώστιας και αρνείται να σκεφτεί πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Βλέπει την αρρώστια μόνο ως μήνυμα πως κάτι έχει κάνει λάθος και πως πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στη φυσική κατάσταση της ευδαιμονίας. Ένας ευτυχισμένος νους γνωρίζει πως το σώμα, καθώς δεν αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα αλλά δημιούργημα του Τάο, είναι ικανό να θεραπεύσει κάθε αδυναμία από μόνο του. Ένας ευτυχισμένος νους έχει πίστη στην ικανότητα του σώματος να ζει χωρίς ασθένειες και πόνο.

Ο σοφός δεν είναι άρρωστος,
μα τον αρρωσταίνει η αρρώστια.
Αυτό είναι το μυστικό της υγείας.

Οποιοσδήποτε εθισμός, όσο σοβαρός ή ασήμαντος κι αν είναι, μας καλεί να τον σιχαθούμε. «Μόνον όταν μας αρρωσταίνει η αρρώστια θα πάψουμε να είμαστε άρρωστοι». Μας καλεί λοιπόν να μην αφήσουμε τις καταστροφικές μας συνήθειες να μας αποδυναμώσουν. Ξέρουμε καλά ποιες είναι αυτές∙ και ξέρουμε ότι συνηθίζουμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αρρωστήσει από το πολύ φαγητό, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κάθε είδους ή ακόμα κι από την ενοχή και την ντροπή που προκαλούν όλα τα παραπάνω. Γνωρίζουμε επίσης ή αν δε γνωρίζουμε θα έπρεπε να παρατηρήσουμε καλύτερα για να το διαπιστώσουμε ότι η επίδραση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων στο σώμα μας μπορεί να αποβεί ολέθρια. Ας έχουμε λοιπόν στο νου μας τη φράση του Λάο Τσε «η άγνοια της γνώσης είναι αρρώστια» και ας επανεξετάσουμε τις εμμονές μας, τους εθισμούς μας και τις σκέψεις μας παίρνοντας οριστικά την απόφαση να μην αγνοούμε ποτέ πλέον την παρουσία τους.